středa 2. listopadu 2011

Pra Loup 2010

Sjezdovky: 7/10 
(slušný výběr, pár ostřejších sjezdovek, které neomrzí, i kdybyste celý den brousili jen je)
Snowpark 4/10
(podprůměr)
Freeride 4/10
(dá se najít, ovšem v březnu nic moc)
Přejezdy a propojenost: 4/10 
(výlet do Val d´Allos je na dýl a přejezdové turistické sjezdovky jsou nudné)
Lanovky: 6/10 
(hodně sedaček, ale většinou starší kraksny a zoufale pomalé)
Množství lidí: 9/10 
(paráda, málo lidí, žádné fronty, na sjezdovce jste skoro sami)
Puby a bary: 3/10
(lepší kalit pokojně na pokoji)

Kilometry sjezdovek (od černých směrem k paštikářským)
11 - 79 - 59
Nejvyšší bod areálu (dobyt)
2600 mnm


 



Sami ve vlčím údolí.
Sníh jsme našli v Pra Loup i koncem března, vzhledem k severní orientaci svahů. Dostatek sněhu, nedostatek hospod a nádherně dostatečný nedostatek lidí.
Je to daleko, ale to harcování stojí za to. Už za ten pocit lyžovat 100 km (vzdušnou čarou) od Monaca, Nice nebo Saint Tropez. Jižní podnebí dává středisku zajímavý ráz.
Bydleli jsme v Pra Loup 1500, takže každoranní doprava ke sjezdovkám obnášela buď jízdu přibližovací lanovkou Molanes nebo čekání na skibus do Pra Loup 1600. Přezkáčové procházce po asfaltu se tady v březnu nevyhnete. V 1500 je bazén a sauna a to je všecko. Večer tam chcípnul vlk. Když chytnete poslední skibus do 1600, můžete zkusit hledat zábavu ve třech tamějších hospodách, ale je to slabota. Jedna nabízí i něco na způsob diskotéky, ale při naší návštěvě tam měla přednost Ligue 1, takže jsme mocně zafandili Girondins de Bordeaux za které hrál hráč jménem "Plazil", jak našeho Jardu nazýval komentátor. Po fotbale si holky vyprosili diskotéku a na parketu se s nimi kromě pár našinců ztrapňovali ještě 2 místní vošousti značně pochybného vzezření (naušnice v uchu, přiléhavé oblečky a snědá tvář). A my je nechali, protože jsme to holkám nechtěli kazit, nikdo jinej už v hospodě nebyl.

Na sjezdovkách jsme byli prakticky sami. Fronty žádný, ale lanovky v Pra Loup jsou starý kraksny. Takže svoji rychlost, se kterou vás napálí při nástupu, si sedačka statečně a především konstantně udržuje po celou cestu. Máte tedy dostatek času pokochat se nádhernou a poloprázdnou sjezdovkou, kterou pak za 5 minut sesvištíte dolu. Navíc těch opravdu výjimečných sjezdovek tu moc nenajdete. Proto jsem si zde dovolil pronést později mnohokrát předhazovanou větu: "Lyžování na hovno." Ve skutečnosti to tak strašný nebylo.

Zato opravdu na hovno je přejezd do sousedního Val d´Allos. Půl dne tam, půl dne zpátky. To je trošku přehnané, ale vážně je to na dlouho a ve Val d´Allos zase tak úchvatné sjezdovky oproti Pra Loup nejsou, abyste to museli absolvovat více než jednou, což je asi povinnost (je třeba se podívat, jestli v sousední misce není něco lepšího).

fotopříběh-PraLoup-fotopříběh-PraLoup-fotopříběh-PraLoup-fotopříběh-PraLoup-fotopříběh-PraLoup-fotopříběh-PraLoup

Lac de Serre-Poncon, romantické zpestření bezmála 20hodinové cesty z ČR (alespoň přes okénko zaprděného autobusu). 

Monumenty Vall d´Allos

V dolních partiích trochu krkonošský charakter

Pokus o Freeride

Snowpark

Oblíbené místečko na pique-nique

Účastníci zájezdu:
  • Paragrafovský Embryo Gymplio - budoucí Blonďatá Paragrafka ml. (B)
  • Blonďatá Paragrafka st. (R)
  • Mladej Punker (O)
  • Jerry Čudkapivko (J)
  • Horský Svůdce (Č)

--------------
Reklama:
Vzdělávejte se - vzdělávání :)