pondělí 2. ledna 2012

Špindlerův mlýn 2011 aneb gruppenski ve Svaťáku

Špindl o Vánocích? Nezklamal, pořád to stojí v našem nejlepším středisku za ... no za 700,- na den kurvadrát určitě ne!!! Slalom mezi Poláky je sice moje oblíbená dispiclína, ale všeho moc škodí.

Ve Svaťáku je to úplně stejný jako před pěti lety, kdy jsem tam byl naposled. Spousta lidí na sjezdovce, spousta lidí a aut ve městě, a hlavně spousta lidí ve frontě na lanovku. Nemám rád lidi.
Naštěstí jsme znovuobjevili Hromovku. Lanovka bez front, celkem zaplněná ale krásná modrá s adrenalinovým dojezdem na závěr (davová jízda v boulích), a neupravená červená, sice bez lidí, ale tohle jsem kolenům nemohl udělat víc jak 2krát.

Nedávno jsem na radiožurnálu slyšel předsezonní (zřejmě PR) reportáž o českých střediscích. Zástupce nějakého krkonošského střediska, už nevím kterého, tam vynášel do nebe české hory a tvrdil, že Češi už pochopili, že si u nás zajezdí stejně dobře jako v Alpách a za lepší ceny. Po něm nastoupil někdo z Asociace lanové dopravy a tvrdil nám prostřednictvím několikanásobného použití argumentu "lanovky v ČR se stále modernizují", že nemá smysl jezdit do Alp, když stejnou kvalitu dostanete u nás. Pánové buď nikdy v Alpách nelyžovali anebo jsou lháři. Co mě ale znechutilo bylo, že veřejnoprávní redaktor neměl v sobě ani kouska svědomí, aby ty jejich slinty alespoň trochu korigoval. Hanba!

Dovolím si provést korekci jejich tvrzení místo něj:

  • Kvalita není a nikdy nemůže být srovnatelná, máme prostě menší hory. A i kdybychom na každej kopec postavili 10 supermoderních lanovek, stejně se lidi na ty sjezdovky nevejdou. Marná sláva, někde se nám prostě budou hromadit horníci.
  • Češi do českých hor zase tak nadšeně nejezdí. České hory jsou plné Poláků a Němců.
  • České hory nejsou levnější než Alpy. Speciálně Krkonoše jsou dražší než Alpy. Čísla ze Špindlu: ubytování na týden dejme tomu 4000,- + 3500,- za týdenní skipas, to máme 7500,-. Za 7-8 tisíc seženu zájezd do průměrného střediska ve Francii (doprava, ubytování, skipas) a budu mít lyžování bez front a stovky kilometrů sjezdovek. Krkonoše jsou sice blízko, jsou krásné, možná i trochu ušetřím, ale za ten půlhodinovej grupáč ve frontě na lanovku mi to vážně nestojí.
Toto není hanopis na české hory. Miluju Krkonoše, Jizerky, mám rád Jeseníky, Beskydy i Krušné hory. Ale nikdy bych si nedovolil je srovnávat s Alpami.